Estetyka okresu Joseon (w Korei), skupiała się na pięknie wewnętrznym, a nie zewnętrznym. W tamtych czasach ludzie używali wody po umyciu ryżu jako toniku lub resztek miodu jako maseczki, nakładając je na twarz i usuwając po pewnym czasie. Dodatkowo, stosowano różne ziołowe składniki, takie jak mąka zbożowa do mycia twarzy, czy wcieranie w skórę przekrojonych ogórków.
Pierwszym składnikiem Hanbang (tradycyjnej koreańskiej medycyny ziołowej) jest żeń-szeń, który od dawna uważany jest za cenny środek ziołowy w koreańskiej historii, obiecujący wieczną młodość. Saponina obficie zawarta w żeń-szeniu jest skuteczna w zapobieganiu przebarwieniom i zmarszczkom spowodowanym promieniowaniem UV. Jest także znana z promowania nawilżenia skóry, co pomaga w utrzymaniu wilgoci głęboko w skórze przez długi czas. Według Donguibogam (starożytnego zapisu koreańskiej medycyny z okresu Joseon), żeń-szeń jest opisywany jako środek, który stabilizuje umysł, uspokaja nerwy, reguluje bicie serca w przypadku szoku oraz pobudza aktywność mózgu. Dodatkowo, jest skuteczny dla osób o osłabionym organizmie, o niskiej temperaturze ciała, podatnych na zimno, nadmiernie pocących się i z osłabioną funkcją trawienną.
Drugim składnikiem Hanbang jest zielona śliwka. Koreańskie zielone śliwki od dawna nazywane są zieloną terapią i używane są jako ziołowe lekarstwo. Zielona śliwka zawiera naturalne składniki AHA, takie jak kwas cytrynowy, i pomaga aktywować keratynocyty, pomagając delikatnie usunąć nadmiernie rogowaciejące martwe komórki skóry i zanieczyszczenia z powierzchni skóry. Według Donguibogam (zapis medyczny z okresu Joseon), śliwki są kwaśne i nietoksyczne, uspokajają umysł oraz przywracają witalność. Istnieje także przekonanie, że śliwki eliminują trzy trucizny: "truciznę w jedzeniu, truciznę we krwi i truciznę w wodzie". Śliwki zawierają kwas pikrowy, który pomaga łagodzić zatrucia pokarmowe i bóle brzucha. W Korei śliwki są wykorzystywane na wiele sposobów. Mieszane są z alkoholem i pozostawiane do starzenia się przez kilka lat. Są również mieszane z cukrem i pozostawiane na kilka tygodni, a następnie spożywane w wodzie gazowanej lub płaskiej, lub marynowane w soli, a następnie mieszane z papryką i spożywane jako przystawka do ryżu. "Śliwki nie tylko obniżają gorączkę i eliminują zgagę, ale także uspokajają umysł, gaszą pragnienie, łagodzą biegunkę oraz pomagają przywrócić witalność mięśni i krążenia krwi" – Donguibogam (zapis medyczny z okresu Joseon).
Trzecim składnikiem jest ryż. Ryż od dawna był używany jako zdrowa żywność i składnik do pielęgnacji skóry w koreańskiej historii. Otręby ryżowe są bogate w aminokwasy i minerały, nawilżają suchą skórę i rozjaśniają ją oraz łagodzą wrażliwą skórę. W Korei ryż z miejscowości Icheon był uważany za najlepszy (od starożytności) i był nawet ofiarowywany królowi Joseon. "Ryż uspokaja energię żołądka, wypełnia, rozgrzewa żołądek i zapobiega biegunce. Poprawia także witalność i usuwa uczucie przepełnienia" – Donguibogam (zapis medyczny z okresu Joseon).
Składniki te znajdziesz w produktach marki Beauty of Joseon.